Datum: 03/11/2016   |   Categorie: Projecten

Een vrolijke mee-zing avond

‘Ik zou graag een koor bij ons laten zingen’ staat er op een wensblaadje in de boom. Mw Snip is heel duidelijk en onverbiddelijk over wat voor koor, blijkt in het gesprek dat we met haar hebben.

Claryanne en ik komen langs op een tijdstip dat we de meeste kans hebben de bewoners van de Prinsemarij te treffen: rond het middageten in het restaurant. Daar heeft men dagelijks de keuze tussen 2 warme maaltijden en de gelegenheid wat bij te praten met de medebewoners. Mw Snip (86) zit aan tafel met nog 3 dames, een gezellig ploegje dat elkaar al een poosje kent. Samen bespreken ze regelmatig wat ze graag nog zouden willen en deze wens werd dan ook van harte gedeeld met alle dames.

foto-2-kopie-5

“Wat wij willen is een avond meezingen met liedjes die wij kennen, dus gewoon Hollandse en t liefst van vroeger.” Komt er heel beslist uit de mond van mw Snip. “Dat hebben wij heel hard nodig, een avond afleiding en plezier want er gebeurt niet veel meer in de avonden.”

De andere dames vallen bij, het valt niet mee, de lange avonden meestal alleen door te brengen. De keuze TV of vroeg naar bed is dan snel gemaakt. Na het gesprek, waarbij steeds meer bewoners van omringende tafels mee gaan praten en al vrolijk worden van de gedachte dat wij er echt zijn om wensen te vervullen, laten we de dames verder van hun (sorry) inmiddels afgekoelde maaltijd genieten.

De Prinsemarij is een groot complex met koopflats en een aantal zorgflats plus nog de nodige aanleunwoningen. Op de begane grond is een sociaal wijkteam, restaurant en buurtactiviteiten centrum gevestigd. Veel Dordtenaren kennen de locatie als ‘het hoofdbureau van de politie’ wat daar vroeger stond. Wij ook en via via horen we van het politiekoor. Dat lijkt ons een leuke combinatie en we leggen contact met The blue Voices. Het repertoire is wel overwegend Engels maar ze kennen ook wel Hollandse liederen. Met deze boodschap togen we naar mw Snip en haar gezicht spreekt boekdelen. “Nee nee nee, dat is niet wat wij willen he dames?” zegt ze tegen haar vriendinnen.  Haar tongval verraad een geboortestreek ergens midden of oost Nederland die maakt dat het zelfs een beetje streng klinkt. En daar kunnen wij het mee doen.

Gelukkig zijn er altijd lieve mensen in onze omgeving die mee denken en al heel snel komen we uit bij een Shantykoor uit Zwijndrecht: Buitengaats genaamd en winnaar van het koorfestival van 2016. Een afspraak is in no-time geregeld met Andre, de secretaris en voor optredens voor ouderen rekenen ze een flinke korting dus dat is ook een leuke meevaller! Nou, hier kunnen mw Snip en haar vriendinnen zich wel helemaal in vinden en niets ligt meer in de weg om een vrolijke mee-zing avond te houden in de Prinsemarij.

Nou ja, een klein obstakeltje dan..

2 November half zeven; een aantal mannen van het koor is het podium aan het opbouwen, langzaam aan loopt de zaal vol, de koffie en thee met wat lekkers staat klaar, de drankjes en de hapjes voor in de pauze zijn aanwezig.

Manon en Anoek van de activiteiten begeleiding, Janny, Claryanne en ik zullen de 50 aanwezige gasten plus het 32 tellende koor voorzien van een natje en een droogje, het feest kan over een half uurtje beginnen. Dan komen er nog meer mensen binnen, die kennelijk wat in verwarring zijn over wat ze in de zaal zien gebeuren. Het blijkt de toneelgroep Maskarade te zijn die beloofd was dat ze in deze ruimte mochten repeteren omdat vanavond in hun ruimte EHBO cursus gegeven werd.. Manon krijgt de groep zover dat ze elders in het gebouw gaan oefenen, al lijken zij er niet echt blij mee te zijn, wij halen opgelucht adem.

Vanaf de eerste klanken is de toon gezet: dit is echt een feest, het koor is geweldig enthousiast en brengt dat moeiteloos over op de aanwezige gasten. Er wordt luidkeels meegezongen en gedeind, overal blije gezichten. De voorzitter heeft bij elk liedje een verhaal, de koorleden maken er soms een heuse toneelvoorstelling van waar smakelijk om gelachen wordt.

In de pauze zijn er lekkere sapjes en wijn voor de liefhebbers en bij zo’n avond horen uiteraard de oerhollandse bitterbal. Tegenover de Prinsemarij is er de snackbar het neusje van de zalm waar wij eerder op de avond 150 bitterballen hadden besteld. De lieve mensen hebben  minstens 3x gevraagd of het klopte. En stipt om kwart voor 8 stonden er 2 grote schalen overheerlijke bitterballen (met korting) klaar voor Claryanne. Die er ter plekke nog maar 30 extra bij bestelde omdat er toch wel veel mensen gekomen waren. Dank voor de service! En over service gesproken; er liep een aardige man op ons af, Gerrit. Te jong om een bewoner te zijn en het hart op de juiste plaats.”Zal ik de afwas even doen?” Nou, bijna 100 kopjes, graag Gerrit, ook bedankt hiervoor!

Na de pauze zit de stemming er helemaal goed in, er word zelfs gedanst. Mw Snip wordt door de voorzitter bedankt voor haar wens; zonder haar zouden zij er niet geweest vanavond. Zij heeft een verzoeknummer mogen opgeven en tot ieders vreugde wordt ‘Droomland’ prachtig ten gehore gebracht en zingt iedereen vol overgave mee. ( Na afloop bekent de secretaris, Andre dat hijzelf er ook telkens weer tot tranen toe ontroerd door raakt door dit lied te zingen met zoveel mensen).

Om negen uur klinkt dan echt het laatste lied, de mensen zijn blij en voldaan en toe aan hun bed. Als ik hier en daar vraag hoe ze het gevonden hebben klinkt er:”Volgende week weer asjeblieft? Hier ben ik zo van opgekikkerd” Mw.Snip loopt glunderend en met rode blosjes langs: “Dit was precies wat ik bedoelde, het was geweldig!”

Met de koorleden hebben we visitekaartjes uitgewisseld en beloofd dat we een volgende keer voor meer biertjes zullen zorgen..want die kelen moeten wel goed gesmeerd worden toch?

Dorien

Door: Dorien Henneman   |   Reacties: 8

8 reacties op “Een vrolijke mee-zing avond”

 1. Allereerst ben ik zelf ook lid van het shantykoor, doch er konden ruim dertig koorleden optreden. Maar wat een leuk verslag van zo’n gezellige avond’voor al die bewoners.
  Zelf hoop ik een volgende keer ook mee te kunnen zingen.
  Want zingen maakt je blij.

 2. Wij hebben als shantykoor Buitengaats genoten van de gezellige avond. Dorien mijn complimenten voor het organiseren van deze avond. Je bent een kanjer. Hopelijk tot ziens. Groetjes andre Secretaris van ons koor.

 3. Ik geniet altijd enorm als iedereen zo gezellig mee zingt en al die blije gezichten zie.
  Daarom zingen wij allemaal zo graag voor iedereen.
  Hopelijk mogen we nog een keer komen zingen.
  Groetjes van Leny.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *